Vyhledávání
Hledání Ukryj wyszukiwarkę
Jak se oblékat ve stylu smart casual?
Alexandre Vauthier

Smart casual – co to znamená?

 

Styl smart casual je druhem dress code, který pochází od tzv. casual Fridays ve společnostech, ve kterých se obvykle používá styl oblékání nazývaný smart nebo business attire. Fenomén casual Fridays znamenal uvolnění přísného dresscodu ve prospěch více ležérního, ale stále elegantního outfitu. V současné době smart casual je jedním z nejčastěji používaných stylů v kancelářích a během více formálních setkání, rodinných oslav, rande nebo v úřadech. Smart casual je stále obchodní eleganci, ve které byla porušena některá formální pravidla. Je to kompromis mezi elegantním a každodenním stylem oblékání.


Smart casual - základní pravidla

 

Nejdůležitějším pravidlem stylu smart casual je "čím méně, tím lépe". Je elegantní a konzervativní – vyhýbá se odhalování těla a odvážným součástem šatníku (které lze popsat jako vyzývavé). Ve stylu smart casual byste se měli vyhnout flitrům, brokátu, průhledným materiálům nebo krajkám.  Základem jsou vysoce kvalitní materiály a dokonale zpracované součásti šatníku. Barvy by měly být tlumené: od klasické černé, bílé a módních v této sezóně béžových odstínů až po jemnou pudrově růžovou, hnědou, olivovou, šedou a modrou. Dobře by však bylo, aby jedna část vynikala z outfitu - díky kontrastní barvě nebo efektnímu vzoru. 


černé dámské kalhoty Polo Ralph Lauren 211752934001

Polo Ralph Lauren


Stylizace by měla byt doplněná botami, které neodhalují chodidla. Vyhnete se tedy nazouvákům, žabkám, sandálům a espadrilkám. Zpravidla by se nemělo nosit sportovní obuv, ačkoli v některých firmách toto pravidlo se nedodržuje a lze nosit jednoduché, kožené sneakersy v jednotné barvě.  Stejně konzervativní musí být doplňky (například kabelky) a líčeni. V smart casual je večerní make-up se silně zdůrazněnými rty nepřípustný. Dokonalé se ale hodí líčení ve stylu „make-up no make-up“ - s rozjasněnou pokožkou v jednotné barvě. 


 růžový dámský svetr Tory Burch 63625 662tmavě zelený dámský kardigan Tory Burch 64676 346

Tory Burch


Dámský outfit smart casual

 

Zatímco k pánskému stylu smart casual vždy patří sako, pokud jde o dámsky outfit není to pravidlem, i když je vítáno. Důležité je, aby celý outfit byl dobře sladěny, zejména pokud kombinujete oblečení z různých typů dress code. 
 
Základem dámského outfitu ve stylu smart casual můžou být jak šaty, sukně tak i kalhoty. Důležité je však aby šaty nebo sukně byly ve správné délce. Základem outfitů smart casual mohou být také džínové kalhoty - ale bez děr a zdobení, černé, tmavě modré nebo v klasickém modrém odstínu. Pokud vsadíte na stylizace, kterých základem jsou šaty nebo sukně, nepostradatelným doplňkem jsou punčocháče. Podívejte se na nabídku Polo Ralph Lauren (PODÍVEJTE SE >>) - najdete zde spoustu oděvů, které se ideálně hodí pro vytvoření elegantního looku.


Košile Oxford Slim Fit Polo Ralph Lauren 211664427020Lilová košile Oxford Slim Fit Polo Ralph Lauren 211664427019

Polo Ralph Lauren


K outfitu smart casual můžete obléknout klasické tričko - elegantní styl zdůrazníte módní bundou a dobře sladěnou obuvi. Skvělou volbou bude také bílá košile oversize, např. košile vyrobená z recyklovaných materiálů od Nanushka (PODÍVEJTE SE >>). Pokud se rozhodněte na outfit bez saka, vsaďte na volný kardigan v tlumených odstínech, který dodavá celé postavě uvolněný a přitom vkusný charakter. 

 

Outfit doplňte vhodnými doplňky. Boty - zakrývající chodidla - lodičky, baleríny, mokasíny nebo derby. Dokonalé se budou hodit nadčasové dámské boty Tod’s (PODÍVEJTE SE >>). Přidejte k tomu elegantní kabelku: skvělou volbou budou kabelky ve tvaru půlměsíce, např. modely Botsy od Isabel Marant (PODÍVEJTE SE >>). Outfit doplňte vhodnými doplňky. Pařížanky si vyberou hedvábný šátek, který připevňují k rukojeti kabelky nebo k vlasům. Pokud jde o šperky, ve stylu smart casual by neměly být příliš extravagantní a lesklé. Vsaďte na jemné šperky ve zlatém a stříbrném odstínu, náramkové hodinky nebo jednoduchou čelenku.


 béžová košile Mandine značky Nanushka MANDINE HIMALAYAN SALT béžové šaty Canaan značky Nanushka CANAAN BEIGE

Nanushka


Doufáme, že už víte, jak vytvořit elegantní outfit smart casual. Více módních inspiraci najdete v našem internetovém obchodě Moliera 2!

doporučené příspěvky