Vyhledávání
Hledání Ukryj wyszukiwarkę
Móda 90. let - jaké trendy s námi zůstaly dodnes?
Oneteaspoon

V poslední době jsme zaznamenali velkolepý návrat trendů z 90. let. Stačilo, aby se před několika sezóny vrátily vázané kolem krku choker a všichni si vzpomněli na 90. léta. Trendům 90. let se daří tak dobře, že je stále vidíme v módě - zejména mezi mladší generací Z, která dychtivě předvádí své outfity na Instagramu. 
 

Styl 90. let byl ovlivněn sociálními nálady a popkulturou. Mladí lidé byli unaveni módou, kterou znali jejich rodiče - konzervativní a opatrnou, která zapadala do konkrétních schémat. Mnozí z nich se začali bouřit proti nadměrné spotřebě a zastaralým konvencím. Čerpali inspirace ze vzkvétající tehdy rozmanité popkultury – hudební scény, televizních a hollywoodských hvězd a (nyní kultovní) supermodelek. Protisystémoví rebelové chtěli být jako grunge manželství - Kurt Cobain a Courtney Love, zatímco ty méně vzpurní se inspirovali sladkou estetikou girlsbandů a boysbandů, včetně nejžhavějšího páru v tehdejším showbiznisu - Britney Spears a Justin Timberlake. 
 

Někteří lidé popisují trendy 90. let jako kýčovité - ale zdánlivě neslučitelné prvky oblečení společně vytvářejí shodný, a přitom elektrizující outfit. Někdy „špatný vkus“ měl něco vytknout příliš konzervativním rodičům. Zaujalo vás to? V tomto článku vám ukážeme několik tipů, jak se módně oblékat ve stylu 90. let a jaké věci v této estetice najdete v obchodě Moliera 2!


Trendy 90. let - Džíny
 

Všudypřítomný denim byl jednoznačným číslem jedna v módě! Džíny vyrobené z lehkého, tuhého materiálu, s vysokým pasem a potrháním, v 90. letech byly symbolem mladistvé vzpoury proti systému. Nejpopulárnější byly „mom jeans” - volné kalhoty s vysokým pasem jako se seriálu "Přátelé". Stejně módní byly džínové bundy, sukně a kalhoty s laclem. Odvážnější vsadili na denimový total look - nejslavnější propagovali Britney Spears a Justin Timberlake během American Music Awards.
 

Hledáte perfektní džíny typu mom? Podívejte se na nabídku vintage od průkopnice francouzského, nonšalantního stylu - Isabel Marant. V nejnovější kolekci najdete tuhé džíny typu mom s vysokým pasem a širokými nohavicemi, v černé a světle šedé barvě. Milovnicím denimového total-looku se určitě bude líbit avantgardní džínová halenka Isabel Marant. Zase zastánkyním stylu boho květinová vyšívaná sukně Oneteaspoon.


Šedé džíny Naliska Isabel MarantČerné džíny s vysokým pasem Isabel Marant

Džíny Isabel Marant


Džínová halenka Ulinae Isabel MarantDžínová sukně s květinovým vyšíváním Oneteaspoon

Džínová halenka Ulinae Isabel Marant, džínová sukně s květinovým vyšíváním Oneteaspoon 


Trendy 90. let - Bodycon šaty
 

Dalším megatrendem přímo z 90. let jsou šaty v stylu bodycon. Takové šaty dokonale přiléhající k tělu, čímž zdůrazňují všechny přednosti. Nejmódnějším modelem v 90. letech byly klasické malé černé šaty s tenkými ramínky ve stylu „spaghetti” s velkým výstřihem. Poznámka - šaty přiléhající k tělu nejsou vhodné pro každou postavu. Abyste se cítila pohodlně mělo by se zvolit správný střih a délku, stejně jako pohodlné tvarující spodní prádlo.
 

Francouzská značka Herve Leger (PODÍVEJTE SE >>) nabízí šaty, které perfektně sedí na těle. Šaty tohoto módního domu modelují postavu a zdůrazňují její silné stránky. V našich novinkách najdete přiléhavé šaty na ramínkách Hevre Leger v odstínech granátového jablka a fuchsie. Dáváte přednost konzervativnějšímu sportovnímu oblečení, které zároveň zvýrazní všechno vaše kouzlo? Podívejte se na nabídku značky Kenzo - sportovní „malé černé“ šaty, které se perfektně hodí jak k vysokým podpatkům, tak k vašim oblíbeným teniskám!


Bandážové mini šaty Herve LegerBandážové šaty Herve Leger

Bandážové šaty Herve Leger


Černé šaty Off-the-Shoulder Herve Leger 46HLT8239302-001Přiléhavé sportovní šaty Kenzo

Šaty Herve Leger, Kenzo


Trendy 90. let - Sneakersy a turistické boty
 

V 90. letech. kralovaly sneakersy - to je doba, kdy značky jako Adidas, Nike a Puma začaly dobývat módní trh. V ulicích nepřetržitě blikaly tři pruhy - nejen na teniskách, ale také v podobě pruhů na kalhotách a nylonových bundách. Již několik sezón vidíme návrat tzv. „ošklivých botů“ (ugly shoes), tedy sneakersů, obvykle vyrobené z technické látky nebo kůže, s vysokou žebrovanou podrážkou. V 90. letech nejmódnější byly expresivní modely na platformě a klasické bílé sneakersy - nutně špinavé! Seznamte se s naší nabídkou: Bílé sportovní sneakersy Buscemi a černé sneakersy na platformě Alexander McQueen!

 


Kožené sneakersy BuscemiSneakersy s vysokou podrážkou Alexander McQueen

Sneakersy Buscemi, Alexander McQueen


Milovníci estetiky grunge ochotně nosili těžké turistické boty - nejmódnější byly samozřejmě ikonické martens, nutně v kombinaci s obnošenými kalhotami a flanelovou košilí. V našem internetovém obchodě najdete exkluzivní turistické boty Alexander McQueen a šedé kožené kotníkové boty na platformě Gianvito Rossi


Bílé kožené trapery Alexander McQueenKožené botky na podpatku Gianvito Rossi

Boty Alexander McQueen, Gianvito Rossi


Trendy 90. let - Malé kabelky a čepice se štítkem
 

Samotné oblečení nestačí k vytvoření kompletního vzhledu ve stylu 90. let. Také velmi důležité jsou správně zvolené doplňky, díky nimž celý styl získává expresivitu a dravý charakter. To, co vidíme v posledních měsících, je velkolepý návrat malých kabelek v retro stylu a pokrývky hlavy - rybářské kbelíky a ploché čepice.
 

Malé kabelky přímo z 90. let to nejčastěji listonošky nošené pod podpaží na krátkém popruhu - nejoblíbenější byly modely ve tvaru bagety, které najdete v sortimentu značky Staud. Stejně oblíbené byly kabelky s výraznými vzory - např. sev vzor kůže krajty od značky Wandler nebo zdobené řetízkem jako nejnovější model kabelky Versace Jeans Couture. Každopádně, celá značka Versace (a jeho cenově dostupnější řada Jeans) si získala popularitu v 90. letech, hlavně díky supermodelkám jako Naomi Campbell a Kate Moss, a samozřejmě - díky charismatu a kreativitě Gianni a Donatella Versace.


Kožená kabelka Suzy StaudČerná kabelka s dvojitou sponou Versace Jeans Couture

Kabelky Staud, Versace Jeans


Kabelka s efektem kůže krajty WandlerKožená kabelka Georgia Wandler

Kabelky Wandler


90. léta byla také dobou zajímavých pokrývek hlavy: malých klobouků bucket hat, sportovních kšiltovek a elegantních bekovek. Určitě se vám budou líbit extravagantní, různobarevné bekovky Ruslan Baginský.  Celý outfit doplňte módními barevnými slunečními brýlemi a vintage šperky, nejlépe vypůjčenými od babičky.


Tmavě hnědá čepice Tyron Isabel MarantModrá kšiltovka Tyron Isabel Marant

Kšiltovky Isabel Marant


Ruslan BaginskiyRuslan Baginskiy

Bekovy Ruslan Baginskiy


Trendy 90. let - Vzory a barvy
 

Trendy 90. let nejsou jen oblečení a doplňky, ale také konkrétní vzory a barvy, které dodávaly charakter celému outfitu. Zatímco módní minimalisté nosili hlavně černou, béžovou a šedou (někdy s červenou kostkovanou košili), extravagantní maximalisté se zaměřili na odvážné neony: fuchsie, limetkově zelenou a citronově žlutou. Silným trendem mezi rebely, kteří se stavěli proti kapitalismu, bylo domácí barvení oděvů v stylu tie-dye. Naštěstí (nebo na neštěstí, s přihlédnutím k současné nasycení trhu), se v roce 2020 o nás designéři postarali a vše (doslova!) obarvili sami. Velká nabídku oblečení ve stylu tie-barvivo najdete v našem obchodě v sortimentu Oneteaspoon a Love Shack Fancy.


Šortky Rainbow Bandits OneteaspoonTričko Broke and Famous Oneteaspoon

Oneteaspoon


Hedvábné mini šaty Love Shack FancyOveral Santorini Tie Dye Oneteaspoon

Love Shack Fancy, Oneteaspoon


Dalším megatrendem v 90. letech byly všudypřítomné vzory, a to zejména výrazné zvířecí potisky. Módní byly levhartí skvrny, vzory zebry a hadí kůže. Všechny z nich se navždy zakořenily v současné módě - nosíme zvířecí potisky v nebanálních barvách, často kombinujeme zdánlivě neshodné vzory, jako jsou levhartí skvrny a vzory zebry. Podívejte se také na módny overal na tenkých ramínkách Camilla nebo volné tričko s levhartím vzorem Oneteaspoon.


Košile s levhartím vzorem Oneteaspoon Hedvábný overal na ramínkách Camilla

Košile Oneteaspoon, overal Camilla


Pokud chcete být jako členka kapely Spice Girls, nebo máte blíže k rockové estetice Courtney Love, nezapomeňte se podívat na módu 90. let, kterou vám nabízíme na Moliera2.cz!

 

doporučené příspěvky